Connect with us

Hi, what are you looking for?

Εμείς οι ΦτΔ

Η πολιτική μας ταυτότητα: ποιοι είμαστε και τι πιστεύουμε

Τo πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως θεσμικό. Δεν μπορεί να επιλυθεί με «νέα» πρόσωπα, αλλά με θεσμούς που θέτουν στο επίκεντρο τους πολίτες […]

Τα γεγονότα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν με τον πλέον ισχυρό τρόπο τα προβλήματα και τις παθογένειες της πολιτικής στην Ελλάδα. Οι επαγγελματίες πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα όχι μόνο δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι είναι αυτοί οι ίδιοι που δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων, συχνά τραγικών, που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα, αλλά και σαν πολίτες στην καθημερινότητα μας.

Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας κατανοούν ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως θεσμικό. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιλυθεί με «νέα» πρόσωπα, αλλά μόνο με θεσμούς που θα θέτουν στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής τους πολίτες και όχι τους πολιτικούς.

Αναγνωρίζοντας την απόλυτη και άμεση ανάγκη πολιτικών θεσμών που μεγιστοποιούν τον ρόλο και την ισχύ του πολίτη, οι ομάδες «Δημοκρατία & Δημοψήφισμα» (Δ&Δ), «Κλήρωση» και «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» (ΠΡΣΑ), αλλά και μεμονωμένοι συμπολίτες μας, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς την κατεύθυνση αυτή, συγκροτώντας μια κοινή πολιτική Κίνηση, τους Φίλους της Δημοκρατίας.

Στόχος μας είναι η μελέτη, διάδοση και υιοθέτηση μηχανισμών και θεσμών, οι οποίοι θα υποχρεώνουν όσους ασκούν πολιτική εξουσία σε αυστηρή και συνεχή λογοδοσία, θα εγγυώνται μια πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη, θα στηρίζουν την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας, θα δυσχεραίνουν τη διαπλοκή μεταξύ εξουσίας και ΜΜΕ, και παράλληλα θα δίνουν στους πολίτες τη θεσμική δυνατότητα που θα επιτρέπει τη συνεχή, ισχυρή και αδιαμεσολάβητη συμμετοχή τους στη λήψη όλων των σημαντικών πολιτικών αποφάσεων.

Καλούμε κάθε δημοκρατικό και ενεργό πολίτη, πέρα από τις προσωπικές του πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές και πεποιθήσεις, να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια.

ΦτΔ | Ιανουάριος 2024

2 Comments

2 Comments

  1. Θεοδόσιος Πουμπουρας

    2024-03-17 at 14:01

    Είναι μια προσπάθεια που αξίζει ντην συμμετοχή μου

    • Βασίλης Ξυδιάς

      2024-03-23 at 23:35

      Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Ελπίζουμε στη συμμετοχή σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Ελλάδα

Από τους 200 χιλιάδες Έλληνες που μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μόνο το 1/4 είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση για την Παιδεία και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Λυντέρη.

Γνώμες-Σχόλια

Ενώ επικαλούμαστε ότι δώσαμε το πρώτο φως στην ανθρωπότητα, μένουμε πίσω σε αυτό το θέμα του πολιτικού πολιτισμού.

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Την οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Θα μιλήσουν ο Χρ. Λυντέρης (μέλος των ΦτΔ) και ο Διονύσης Χατζόπουλος (γραμματέας του Συλλόγου)....