Connect with us

Hi, what are you looking for?

Εμείς οι ΦτΔ

Ιστοσελίδα και Social Media

Κανονισμός λειτουργίας της Ιστοσελίδας και των Κοινωνικών Δικτύων των ΦτΔ.

1. Εισαγωγή

Οι «Φίλοι της Δημοκρατίας», έχοντας ως στόχο την αμφίδρομη επικοινωνία με το ευρύ κοινό, χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας για τη διάδοση ενημερωτικού ή άλλου επικοινωνιακού υλικού.

Ως επικοινωνιακό υλικό ορίζουμε κείμενα, φωτογραφίες, ηχητικά και βίντεο, τα όποια είναι καταλλήλως διαμορφωμένα για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικής επικοινωνίας και τα κοινωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούμε. Η διαμόρφωση αυτή καθορίζεται από τις τεχνικές δυνατότητες της κάθε πλατφόρμας και είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης.

Οποιαδήποτε χρήση των μέσων, όπως και το περιεχόμενο που παράγεται ή αναπαράγεται, θα συμφωνούν με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τον σεβασμό πνευματικών δικαιωμάτων.

Η χρήση, επεξεργασία, διατήρηση (όπως και το δικαίωμα στη λήθη) προσωπικών δεδομένων, περιλαμβανόμενων ηλεκτρονικών διευθύνσεων, email, τηλεφώνων ή άλλων στοιχείων θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) στη βάση της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας. Αντιστοίχως στην περίπτωση της ιστοσελίδας θα πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί και οι προβλέψεις για τα cookies, όπως προβλέπεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και πρακτική.

Την έγκριση, τροποποίηση ή και αντικατάσταση του παρόντος κανονισμού αποφασίζει η Ολομέλεια των «Φίλων της Δημοκρατίας» σύμφωνα με το Καταστατικό Πλαίσιο Οργάνωσης και Λειτουργίας της Κίνησης.

Η Ολομέλεια είναι υπεύθυνη επίσης για τη σύσταση, την εποπτεία και το πλαίσιο λειτουργίας των ομάδων εργασίας που απαιτούνται για τη λειτουργία ιστοσελίδων, ηλεκτρονικών μέσων και κοινωνικών δικτύων.

2. Ρόλοι & Διαδικασίες

2.1 Ολομέλεια της Κίνησης

Η Ολομέλεια της Κίνησης έχει την αποκλειστική ευθύνη για τις παρακάτω αποφάσεις:

  • Καθορίζει σε ποια μέσα θα έχει παρουσία η Κίνηση. Μπορεί να ενεργοποιήσει ή να αναστείλει την παρουσία σε αυτά.
  • Καθορίζει το επικοινωνιακό πλαίσιο που ορίζει ταυτότητα, σκοπούς, στόχους και μέσα.
  • Ορίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή και αναπαραγωγή περιεχομένου.
  • Εγκρίνει, τροποποιεί ή ακυρώνει τη σύνδεση με άλλα ηλεκτρονικά μέσα (φυσικών προσώπων, οργανώσεων, φορέων ή πρωτοβουλιών).
  • Η Ολομέλεια έχει την τελική ευθύνη για την επίλυση τυχόν διαφορών ενός των ομάδων εργασίας.
  • Η Ολομέλεια ορίζει τα μέλη των ομάδων εργασίας.

2.2 Ομάδες Εργασίας

Α. Ομάδα Σύνταξης

  • Ορίζει τις προτεραιότητες όσον αφορά την παραγωγή ή αναπαραγωγή περιεχόμενου.
  • Ελέγχει ποιοτικά το προς πρόταση περιεχόμενο.
  • Αποδέχεται, απορρίπτει, προτείνει τροποποιήσεις ή προσαρμογές του περιεχομένου, σε συνεννόηση με τον συντάκτη του.

Β. Ομάδα Επικοινωνίας

  • Διαχειρίζεται και ενημερώνει την ιστοσελίδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες πλατφόρμες στις όποιες η Κίνηση έχει παρουσία.
  • Φροντίζει για την ευρύτερη διακίνηση του περιεχομένου σε λοιπά μέσα ενημέρωσης.
  • Επικοινωνεί αμφίδρομα με το κοινό.
  • Αξιολογεί/ελέγχει την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα του παραγόμενου ή αναπαραγόμενου περιεχόμενου.

Γ. Ομάδα Τεχνικής υποστήριξης

  • Δημιουργεί, εγκαθιστά και συντηρεί σε τεχνικό επίπεδο την ιστοσελίδα και το τεχνικό μέρος της παρουσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε άλλες πλατφόρμες.
  • Ενημερώνει και εκπαιδεύει τα μέλη των υπολοίπων ομάδων για τη χρήση των μέσων.
  • Ενημερώνει για τα τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν κείμενα, ηχητικά, εικόνες και βίντεο, ανά πλατφόρμα και μέσο.
  • Διευκρινίζει τα όρια των αλγορίθμων επιτήρησης που το κάθε μέσο διαθέτει.

2.3 Βασικές Διαδικασίες

  • Υπό τις παρούσες συνθήκες και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, οι Ομάδες Σύνταξης και Επικοινωνίας λειτουργούν ως μία κοινή Ομάδα Σύνταξης και Επικοινωνίας.
  • Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνελεύσεις των Ομάδων. Οι συνελεύσεις μπορούν να διεξαχθούν είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά, είτε υβριδικά. Σε κάθε περίπτωση ανακοινώνονται εκ των προτέρων και είναι ανοικτές σε όλα τα μέλη της Κίνησης.
  • Για τα θέματα που κρίνονται σημαντικά, και για όποια έχουν προκαλέσει εσωτερική συζήτηση οι Ομάδες τηρούν συνοπτικά πρακτικά και φροντίζουν για την ενημέρωση του συνόλου των μελών της Κίνησης.
  • Συλλογικές αποφάσεις ή οποιασδήποτε μορφής ενημερωτικό υλικό που εκφράζει συλλογικές θέσεις, υπογράφονται από την Κίνηση. Υλικό που παράγεται από μέλος δημοσιεύεται ύστερα από έγκριση Ομάδας Σύνταξης ή αν χρειαστεί της Ολομέλειας, και υπογράφεται επώνυμα.
  • Πρόταση ενημερωτικού υλικού μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέλος της Κίνησης. Η έγκριση ή απόρριψη υλικού, γίνεται με ευθύνη της Ομάδας Σύνταξης.
  • Αναπαραγόμενο υλικό δημοσιεύεται με στοιχεία αρχικής αναφοράς (δηλαδή πηγή, μέσο και συντάκτης). Υπό συνθήκες, αν απαιτείται, μπορεί να αναφέρεται και επώνυμα η Ομάδα της Κίνησης που έχει κάνει επιμέλεια.
  • Οι αναρτήσεις της ιστοσελίδας είναι κατ’ αρχήν ανοικτές σε σχόλια, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις που υπάρχει αντίθετη απόφαση του αρμόδιου οργάνου. Για κάθε ανάρτηση ορίζεται εποπτεύων για τη διαχείριση των σχολίων (συνήθως ο ίδιος ο συντάκτης ή ο επιμελητής του περιεχομένου της συγκεκριμένης ανάρτησης, εκτός αν υπάρχει ρητή διαφορετική απόφαση). Τα σχόλια δημοσιεύονται ή απορρίπτονται με ευθύνη του εποπτεύοντος.
  • Απαντήσεις σε σχόλια σε συλλογικά κείμενα δίνονται με ευθύνη της Ομάδας Επικοινωνίας. Απαντήσεις σε άρθρα προσώπων από τον εποπτεύοντα συντάκτη, και αν είναι αναπαραγόμενο από τον επιμελητή.

Δεν επιτρέπονται:

α) Υβριστικό περιεχόμενο ή υβριστικά σχόλια.

β) Διαφημιστικό υλικό τρίτων ή άλλων που είναι άσχετα με τους στόχους της Κίνησης

γ) Διακίνηση περιεχόμενου που πιθανώς να υπάρχουν ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

δ) Αναφορές που πιθανόν να δημιουργήσουν νομικές επιπλοκές στην Κίνηση.

ΦτΔ | Ιανουάριος 2024

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση για την Παιδεία και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Λυντέρη.

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Την οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Θα μιλήσουν ο Χρ. Λυντέρης (μέλος των ΦτΔ) και ο Διονύσης Χατζόπουλος (γραμματέας του Συλλόγου)....

Τα Δελτία Μας

Φεβρουάριος 2024

Εμείς οι ΦτΔ

Εάν δημοκρατία είναι το πολίτευμα που η πολιτική εξουσία ανήκει στους πολίτες, τότε δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι στην Ελλάδα υφίσταται δημοκρατία.