Connect with us

Hi, what are you looking for?

Εμείς οι ΦτΔ

Καταστατικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας

Η Κίνηση ΦτΔ συνιστά νομικώς άτυπη Ένωση φυσικών προσώπων […] στη σύστασή της συνέβαλαν υφιστάμενες Πολιτικές Ομάδες και Κινήσεις […] και μέλη άλλων πολιτικών ομάδων, που επίσης εστιάζουν στον θεσμικό εκδημοκρατισμό της χώρας.

1. Η Πολιτική Κίνηση «Φίλοι της Δημοκρατίας» (στο εξής «Κίνηση ΦτΔ») συστάθηκε το καλοκαίρι του 2023 από Έλληνες πολίτες που συμφωνούμε στην ανάγκη ριζικού εκδημοκρατισμού του θεσμικού πλαισίου της χώρας μας. Κεντρικός στόχος της κοινής μας δράσης είναι η προώθηση και υποστήριξη θεσμών που ενισχύουν τον ρόλο και τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική ζωή σύμφωνα με το κείμενο Πολιτικής Ταυτότητας «Ποιοι Είμαστε και Τι Πιστεύουμε», το οποίο προσαρτάται στο παρόν ως Παράρτημα, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του.

1.1 Η Κίνηση ΦτΔ συνιστά νομικώς άτυπη Ένωση φυσικών προσώπων. Είναι δυνατόν να πάρει χαρακτήρα Νομικού Προσώπου (π.χ. Σωματείο, Αστική Εταιρεία) εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση από την πλειοψηφία των μελών της Κίνησης σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος.

1.2 Το παρόν κείμενο συνιστά το Πλαίσιο Οργάνωσης και Λειτουργίας της Κίνησης όσο διατηρείται ο νομικώς άτυπος χαρακτήρας της. Μπορεί να τροποποιηθεί εν όλω ή εν μέρει από την πλειοψηφία των μελών της Κίνησης σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος.

2. Η ιδιότητα του μέλους στην Κίνηση ΦτΔ είναι καθαρά προσωπική, και αποκτάται σύμφωνα με όσα αναφέρονται παρακάτω, στο άρθρο 3 του παρόντος.

2.1. Σημειώνεται ότι στη σύσταση των «Φίλων της Δημοκρατίας» συνέβαλαν υφιστάμενες Πολιτικές Ομάδες και Κινήσεις («Δημοκρατία και Δημοψήφισμα», «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή»), καθώς και μέλη άλλων πολιτικών ομάδων, που επίσης εστιάζουν στον θεσμικό εκδημοκρατισμό της χώρας, συνολικά ή σε επιμέρους πτυχές του.

2.2 Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κίνησης ΦτΔ το κάθε μέλος εκπροσωπεί τον εαυτό του και μόνο. Κανένα μέλος δεν αποκτά προνόμια ή δεν υφίσταται περιορισμούς εξ αιτίας της συμμετοχής του σε τρίτους φορείς (πολιτικές ομάδες, κόμματα κλπ) εκτός των ΦτΔ.

3. Μέλη της Κίνησης ΦτΔ γίνονται όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: (α) Είναι Έλληνες πολίτες με πλήρη πολιτικά δικαιώματα. (β) Συμφωνούν με την Πολιτική Ταυτότητα και το παρόν Καταστατικό Πλαίσιο Οργάνωσης και Λειτουργίας. (γ) Κρίνονται από την πλειοψηφία της Ολομέλειας ότι διαθέτουν το τεκμήριο δημοκρατικού ήθους και συνεργατικής διάθεσης που απαιτούνται για την ομαλή και αποτελεσματική δράση της Κίνησης.

3.1 Τα μέλη οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη των αποφάσεων και στην εν γένει δραστηριότητα της Κίνησης. Οφείλουν επίσης να καταβάλλουν την προβλεπόμενη, βάσει των αποφάσεων της Ολομέλειας, μηνιαία συνδρομή. Σε πολύ περιορισμένες ειδικές περιπτώσεις η Ολομέλεια έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει ένα μέλος από τις υποχρεώσεις του παρόντος εδαφίου.

3.2 Μέλος της Κίνησης ΦτΔ διαγράφεται στις εξής περιπτώσεις: (α) Όταν το ζητήσει το ίδιο. (β) Όταν η πλειοψηφία του συνόλου των μελών κρίνει ότι το μέλος δεν πληροί την προϋπόθεση του εδαφίου 3.γ του παρόντος. (γ) Όταν συστηματικά παραμελεί και δεν καταβάλλει την κατά το εδάφιο 3.1 συνδρομή του.

3.3 Η Κίνηση διατηρεί Αρχείο Μελών που περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας, το ιστορικό των καταβεβλημένων συνδρομών, και όποια άλλα στοιχεία ορίζονται από σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας. Κατά την τήρηση του Αρχείου Μελών η Κίνηση δεσμεύεται να τηρεί τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (General Data Protection Regulation).

4. Η συνύπαρξη και η συνεργασία στο πλαίσιο των «Φίλων της Δημοκρατίας» είναι κατ’ εξοχήν πολιτικού χαρακτήρα, και όχι κατ’ ανάγκην ιδεολογικού ή θεωρητικού. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή στην Κίνηση δεν προϋποθέτει πλήρη θεωρητική ή ιδεολογική συμφωνία για το τι είναι όντως η Δημοκρατία ή για άλλα αντίστοιχα μεγάλα ζητήματα, πέραν της βασικής συμφωνίας με το κείμενο της Πολιτικής Ταυτότητας κατά το άρθρο 1 του παρόντος.

4.1 Για τα ευρύτερα ιδεολογικά και θεωρητικά ζητήματα κάθε μέλος της κίνησης δικαιούται να έχει και να υποστηρίζει τις δικές του απόψεις, στον βαθμό που οι απόψεις αυτές δεν αντιτίθεται ρητά και ομολογημένα στο κοινό πολιτικό πλαίσιο και στη λειτουργία της Κίνησης.

4.2 Στον βαθμό που η συνεννόηση για ιδεολογικά ή θεωρητικά ζητήματα καθίσταται αναγκαία για την προώθηση της κοινής πολιτικής δράσης, τότε η συζήτηση αυτή, τόσο στο εσωτερικό της Κίνησης όσο και εκτός αυτής, θα πρέπει να διεξάγεται από τα μέλη της Κίνησης με δημοκρατικό ήθος, ευγένεια και σεβασμό της διαφορετικής άποψης.

5. Με εξαίρεση τις ειδικές περιπτώσεις που ορίζονται στο άρθρο 6 του παρόντος κυρίαρχο όργανο της Κίνησης ΦτΔ είναι η Ολομέλεια. Η Ολομέλεια απαρτίζεται από το σύνολο των μελών της Κίνησης που παρίστανται στη συνεδρίαση είτε διά της φυσικής τους παρουσίας, είτε εξ αποστάσεως (μέσω διαδικτύου, μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε με άλλα τεχνολογικά μέσα).

5.1 Η Ολομέλεια διαθέτει απαρτία εφόσον παρίσταται το 50%+1 των μελών της Κίνησης. Σε περίπτωση απαρτίας οι αποφάσεις της Ολομέλειας λαμβάνονται διά της πλειοψηφίας των παρισταμένων. Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται απαρτία, τότε είτε η συγκεκριμένη Ολομέλεια ματαιώνεται, είτε οι παριστάμενοι μπορούν διά απλής πλειοψηφίας να ορίσουν επόμενη ειδικής εξ αναβολής Ολομέλεια μετά από διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα παρακάτω, στο εδάφιο 5.4.

5.2 Συνεδρίαση της Ολομέλειας συγκαλείται με τους εξής εναλλακτικούς τρόπους: (α) από την προηγούμενη συνεδρίασή της, (β) από το ένα πέμπτο (1/5) των μελών της Κίνησης, (γ) από την κατά το εδάφιο 9.1 Ομάδα Συντονισμού, είτε από μία των κατά το εδάφιο 8 Ομάδων Εργασίας. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας πρέπει απέχει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ημερών από την ημέρα που εκδίδεται η απόφαση σύγκλισης. Στο διάστημα αυτό η Ομάδα Συντονισμού και όποιος άλλος έχει οριστεί γι’ αυτό, οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης του συνόλου των μελών της Κίνησης.

5.3 Η ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας ορίζεται κατ’ αρχήν από την απόφαση σύγκλισης. Είναι δυνατή η συμπλήρωση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης με τους ίδιους εναλλακτικούς τρόπους που προβλέπονται στο εδάφιο 5.2 για τη σύγκλιση Ολομέλειας, και σε διάστημα κατ’ ελάχιστον 5 ημερών πριν από την ημέρα της συνεδρίασης. Επιπλέον, εφόσον η συνεδρίαση διαθέτει την κατά το εδάφιο 5.1 απαρτία, η ημερήσια διάταξη μπορεί να συμπληρωθεί και με επιπλέον θέματα που προτείνονται επιτόπου.

5.4 Σε περίπτωση που κατά τη συνεδρίαση Ολομέλειας δεν εξασφαλίζεται απαρτία, τότε, είναι δυνατόν να συγκληθεί η κατά το εδάφιο 5.1 ειδική εξ αναβολής Ολομέλεια. Εφόσον κατά την ειδική εξ αναβολής Ολομέλεια υπάρχει κανονική απαρτία, τότε η συνεδρίαση διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με όσα ήδη προβλέπονται στα λοιπά εδάφια του άρθρου 5. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κανονική απαρτία, τότε η συνεδρίαση θεωρείται έγκυρη ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρισταμένων, με τον περιορισμό πως η ημερήσια διάταξη παραμένει αυτή βάση της οποίας συγκλήθηκε η αρχική Ολομέλεια, χωρίς δυνατότητα προσθήκης νέων θεμάτων.

5.5 Εντός πέντε 5 ημερών από την ημέρα της Ολομέλειας είναι δυνατόν να υποβληθεί αίτηση ακύρωσης των αποφάσεών της από το ένα πέμπτο (1/5) των μελών της Κίνησης. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση κρίνεται από την πλειοψηφία των μελών της Κίνησης σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος.

6. Σε ειδικές περιπτώσεις οι αποφάσεις λαμβάνονται από την πλειοψηφία των μελών της Κίνησης. Οι περιπτώσεις αυτές ορίζονται είτε από το παρόν Καταστατικό Πλαίσιο (μετατροπή της Κίνησης σε Νομικό Πρόσωπο κατά το εδάφιο 1.1, μετατροπή του καταστατικού πλαισίου κατά το εδάφιο 1.2, ακύρωση απόφασης Ολομέλειας κατά το εδάφιο 5.5), είτε μετά από σχετική απόφαση της Ολομέλειας.

6.1 Πλειοψηφία των μελών της Κίνησης μπορεί να εξασφαλιστεί εναλλακτικά με τους ακόλουθους δύο τρόπους: (α) είτε με Ολομέλεια στην οποία παρίστανται και συμφωνούν άνω του 50%+1 των μελών της Κίνησης, (β) είτε με διεξαγωγή δημοψηφισματικής ψηφοφορίας.

6.2 Δημοψηφισματική ψηφοφορία διεξάγεται με τους εξής δύο εναλλακτικούς τρόπους: (α) αν το αποφασίσει η Ολομέλεια, (β) αν το ζητήσει το ένα πέμπτο (1/5) των μελών της Κίνησης.

6.3 Για τη διεξαγωγή όσων ορίζονται στα παραπάνω εδάφια 6, 6.1 και 6.2 η Ολομέλεια ορίζει ειδική Εξελεγκτική Επιτροπή.

7. Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά της, η Κίνηση λειτουργεί ως «Ομπρέλα» για ένα σύνολο Γενικών και Ειδικών Δράσεων.

7.1 Οι Γενικές Δράσεις είναι εκείνες οι δράσεις που κατά την κοινή εκτίμηση της Κίνησης είναι πρώτης προτεραιότητας. Αποφασίζονται από την Ολομέλεια και διέπουν τη συνολική δραστηριότητας της Κίνησης με βάση τη στρατηγική και τις προτεραιότητες της συγκυρίας.

7.2 Οι Ειδικές Δράσεις είναι εκείνες οι δράσεις που συναποφασίζονται από ένα μέρος των μελών της Κίνησης, και εφ’ όσον δεν τίθεται βέτο, θεωρούνται εξίσου δράσεις της Κίνησης. Βέτο προς κάποια πρόταση Ειδικής Δράσης μπορεί να υπάρξει εάν η Ολομέλεια ή η πλειοψηφία των μελών την Κίνησης κρίνει ότι η προτεινόμενη Ειδική Δράση αντίκειται στην Πολιτική Ταυτότητα της Κίνησης.

8. Για κάθε δράση συστήνεται αντίστοιχη Ομάδα Εργασίας που είναι αρμόδια για την προώθηση της συγκεκριμένης δράσης. Οι Ομάδες Εργασίας για τις Γενικές Δράσεις ορίζονται από την Ολομέλεια. Οι Ομάδες Εργασίας για τις Ειδικές Δράσεις ορίζονται από την Ομάδα Πρωτοβουλίας που εισηγείται τη συγκεκριμένη Δράση.

8.1 Η δομή κάθε Ομάδας Εργασίας αποφασίζεται κατά περίπτωση, συνδυάζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες της συγκεκριμένης δράσης με τη λογική που διέπει το παρόν Γενικό Πλαίσιο Οργάνωσης και Λειτουργίας της Κίνησης. Ανάλογα με την περίπτωση μια Ομάδα Εργασίας μπορεί να είναι υπεύθυνη για περισσότερες από μία δράσεις.

8.2 Όλες οι Ομάδες Εργασίας, τόσο των Γενικών όσο και των Ειδικών Δράσεων λειτουργούν με διαφάνεια, και είναι ανοικτές στη συμβουλευτική συμμετοχή όλων των μελών της Κίνησης.

9. Εκτός από τις Ομάδες Εργασίας, συστήνονται και οι ακόλουθες μόνιμες Ομάδες Γενικού Σκοπού, για τον συντονισμό και την υποστήριξη των δράσεων και της γενικής λειτουργίας της Κίνησης:

9.1. Για τον Γενικό Συντονισμό της τρέχουσας δράσης και λειτουργίας της Κίνησης ανάμεσα στις Ολομέλειες συστήνεται Ομάδα Συντονισμού, τα μέλη της οποίας ορίζονται από την Ολομέλεια. Η Ομάδα Συντονισμού είναι κατ’ ελάχιστον 5μελής και ο ακριβής αριθμός μελών ορίζεται κατά περίπτωση από την Ολομέλεια. Η Ολομέλεια ορίζει επίσης τον τρόπο επιλογής των συγκεκριμένων προσώπων και τους όρους λειτουργίας της Ομάδας Συντονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι η σύνθεση της Ομάδας Συντονισμού θα πρέπει να αλλάζει κατά τακτικά διαστήματα, έτσι ώστε να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η κυκλική εναλλαγή όλων των μελών της Κίνησης. Σε κάθε περίπτωση μια συγκεκριμένη σύνθεση της Ομάδας Συντονισμού δεν μπορεί να έχει θητεία πέραν του τριμήνου.

9.2 Για τη συλλογή και διαχείριση των συνδρομών, την εν γένει οικονομική διαχείριση της Κίνησης, και γενικώς για κάθε είδους διαχειριστικές ανάγκες συστήνεται Ομάδα Διαχείρισης. Οι ειδικότερες ευθύνες της Ομάδας Διαχείρισης και οι λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας της, συγκεκριμενοποιούνται, αν χρειαστεί, από την Ολομέλεια. Επίσης η Ολομέλεια ορίζει τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης και τη θητεία τους.

9.3 Για την επικοινωνιακή προώθηση των θέσεων και των δράσεων της Κίνησης συστήνεται Ομάδα Επικοινωνίας. Οι ειδικότερες ευθύνες της Ομάδας Επικοινωνίας και οι λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας της συγκεκριμενοποιούνται, αν χρειαστεί, από την Ολομέλεια. Επίσης η Ολομέλεια ορίζει τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης και τη θητεία τους.

9.4 Όπως και οι υπόλοιπες Ομάδες Εργασίας, η Ομάδα Συντονισμού, η Ομάδα Διαχείρισης και η Ομάδα Επικοινωνίας λειτουργούν με διαφάνεια και είναι ανοικτές στη συμβουλευτική συμμετοχή και στον έλεγχο όλων των μελών της Κίνησης.

10. Για την προώθηση των θέσεών της και την προβολή των δράσεών της η Κίνηση των «Φίλων της Δημοκρατίας» διατηρεί Ιστοσελίδα, καθώς και σελίδες-λογαριασμούς στα Κοινωνικά Δίκτυα. Ο χαρακτήρας και η λειτουργία της Ιστοσελίδας και των λοιπών διαδικτυακών σελίδων-λογαριασμών της Κίνησης περιγράφεται στον Κανονισμό Λειτουργίας Ιστοσελίδας και Social Media, ο οποίος εγκρίνεται από την Ολομέλεια.

ΦτΔ | Ιανουάριος 2024

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση για την Παιδεία και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Λυντέρη.

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Την οργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Θα μιλήσουν ο Χρ. Λυντέρης (μέλος των ΦτΔ) και ο Διονύσης Χατζόπουλος (γραμματέας του Συλλόγου)....

Τα Δελτία Μας

Φεβρουάριος 2024

Εμείς οι ΦτΔ

Εάν δημοκρατία είναι το πολίτευμα που η πολιτική εξουσία ανήκει στους πολίτες, τότε δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι στην Ελλάδα υφίσταται δημοκρατία.