Connect with us

Αναζήτηση Δημοκρατίας!

Διεθνή

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: Οι Έλληνες μεταξύ των πιο δυσαρεστημένων από τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη Χώρα και στην ΕΕ

Η ΕΕ οφείλει να επιτύχει την σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών της και στο ζήτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας.

Σε έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου» που διενεργείται εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της ΕΕ,  οι πολίτες των χωρών της ΕΕ απάντησαν μεταξύ άλλων στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από την λειτουργία της δημοκρατίας, τόσο στην χώρα τους, όσο και στην ΕΕ. Στο ερώτημα αυτό οι Έλληνες εμφανίζονται μεταξύ των πιο δυσαρεστημένων.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ζήτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας στο επίπεδο της ΕΕ, οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι πιο δυσαρεστημένοι από τους πολίτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς ποσοστό μόλις 42% δηλώνει ικανοποιημένο. Πιο δυσαρεστημένοι όλων εμφανίζονται οι Γάλλοι με ποσοστό ικανοποιημένων 41% και, μετά τους Έλληνες, λιγότερο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Κύπριοι (44%), οι Γερμανοί (47%) και οι Εσθονοί (48%). Πιο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Ιρλανδοί με ποσοστό 79% και ακολουθούν οι Δανοί (77%), οι Πολωνοί (73%), οι πολίτες του Λουξεμβούργου (70%) και οι Σουηδοί (67%).

Σημειωτέον ότι κατά μέσο όρο οι πολίτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ δηλώνουν ικανοποιημένοι από την λειτουργία της δημοκρατίας σε επίπεδο ΕΕ σε ποσοστό 53%. Κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι η ΕΕ και οι θεσμοί της έχουν περισσότερο διχάσει παρά εμπνεύσει τους πολίτες της.

Εξάλλου, όσον αφορά την λειτουργία της δημοκρατίας εντός της χώρας, στην Ελλάδα το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι είναι ακόμη μικρότερο. Φθάνει μόλις το 36%, γεγονός που καθιστά τους Έλληνες και στο πεδίο αυτό τους δεύτερους πιο δυσαρεστημένους μετά τους Κύπριους που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την δημοκρατία στην χώρα τους σε ποσοστό 35%. Μετά τους Κύπριους και τους Έλληνες, λιγότερο ικανοποιημένοι από την λειτουργία της δημοκρατίας στην χώρα τους εμφανίζονται οι Βούλγαροι και οι Μαλτέζοι με ποσοστό 40% και οι Ρουμάνοι (41%). Στον αντίποδα, πιο ικανοποιημένοι όλων δηλώνουν οι Δανοί και οι Λουξεμβούργιοι με ποσοστό 87%, οι Φινλανδοί (83%), οι Ιρλανδοί (82%) και οι Σουηδοί (79%). Τα ευρήματα αυτά εντυπωσιάζουν, διότι αναδεικνύουν την χαώδη απόκλιση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά την σχέση των πολιτών με τα εγχώρια πολιτικά τους συστήματα.

Εάν η ΕΕ επιθυμεί να εμφυσήσει στους πολίτες των κρατών της το όραμα μίας ενωμένης Ευρώπης, οφείλει αφενός να καταστήσει τους πολίτες συμμέτοχους και κοινωνούς, εγκαθιδρύοντας ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς όπως το ευρωπαϊκό δημοψήφισμα· αφετέρου οφείλει να επιτύχει την σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών της και στο ζήτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Γνώμες-Σχόλια

Ποιος πρέπει να καθορίζει τους όρους εγκατάστασης και λειτουργίας ενόςαιολικού πάρκου, ή ενός καζίνο εντός των ορίων ενός δήμου; Ποιος πρέπει ναέχει αρμοδιότητα να...

Διεθνή

Οι Ιταλοί πολίτες θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν με δημοψήφισμα νόμο του κοινοβουλίου τους.

Γνώμες-Σχόλια

Η αξία ενός δικαστηρίου βασίζεται στους ισχυρούς θεσμούς που διασφαλίζουν την ανεξαρτησία του.

Γνώμες-Σχόλια

Δημοκρατία μπορεί να αποκαλείται το πολίτευμα μόνο εάν η πολιτική εξουσία βρίσκεται στα χέρια του συνόλου των πολιτών.