Connect with us

Hi, what are you looking for?

Διεθνή

Bring Chicago Home: Τοπικό δημοψήφισμα στο Σικάγο για τη στέγαση των αστέγων μέσω φορολόγησης των πλουσίων

Το ζήτημα της στέγασης τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Δεν είναι δε η πρώτη φορά που για την αντιμετώπισή του διενεργείται δημοψήφισμα.

Ένα σημαντικό δημοψήφισμα διεξάγεται αυτή την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, στο Σικάγο, τη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας του Ιλινόις των ΗΠΑ, με πληθυσμό περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι δημότες καλούνται να αποφασίσουν εάν η πόλη θα αυξήσει τον φόρο στις μεταβιβάσεις των ακινήτων με αξία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση μόνιμης και οικονομικά προσιτής στέγασης των αστέγων και την συγκρότηση των αναγκαίων υπηρεσιών προς τον σκοπό αυτόν.

Η απόφαση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος ελήφθη τον Νοέμβριο 2023 κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Μπράντον Τζόνσον (Brandon Jonson) και απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με ψήφους 32-17.

Ο δήμαρχος του Σικάγο, Μπράντον Τζόνσον, που είχε την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα μιλά σε υποστηρικτές του κινήματος Bring Chicago Home. Τρίτη, 7 Νοε. 2023. [Photo: Heather Cherone / WTTW News]

Χρειάστηκαν τρεις δικαστικές αποφάσεις

Αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος Ενώσεις Ιδιοκτητών και Επιχειρηματιών της αγοράς ακινήτων προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, επικαλούμενες αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος.

Η προσφυγή τους αρχικώς έγινε δεκτή στις 23 Φεβρουαρίου από την δικαστή Καθλήν Μπερκ (Kathleen Burke) της Κομητείας του Κουκ, όπου υπάγεται το Σικάγο, αλλά στις 6 Μαρτίου το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της Burke λόγω έλλειψης επαρκούς αιτιολογίας.

Επιπλέον, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανέφερε χαρακτηριστικά στην απόφασή του ότι τα δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία να επεμβαίνουν στην νομοθετική διαδικασία, αλλά μόνο να ελέγχουν την εγκυρότητα των πράξεων της νομοθετικής εξουσίας αφού αυτές τεθούν σε εφαρμογή (“courtsdonot, andcannot, interferewiththelegislativeprocess. Courts are empowered to rule on the validity of legislative enactments only after they have been enacted.”)

Τελικώς, η αναφορά ήχθη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ιλινόις, το οποίο με οριστική απόφασή του στις 13 Μαρτίου απέρριψε αμετάκλητα την προσφυγή και επέτρεψε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η ιστοσελίδα των υποστηρικτών του ΝΑΙ: bringchicagohome.org

Η φορολογική μεταρρύθμιση και το πρόβλημα των αστέγων

Σήμερα ο φόρος για την μεταβίβαση ακινήτων στο Σικάγο είναι ενιαίος και ανέρχεται σε ποσοστό 1,875%. Η πρόταση που εισάγεται σε δημοψήφισμα περιλαμβάνει αύξηση του φόρου κατά ποσοστό 166,67% για μεταβιβάσεις αξίας από 1 έως 1,5 εκ. δολάρια (10 δολάρια φόρος ανά 500 δολάρια αξίας μεταβίβασης), και αύξηση του φόρου κατά ποσοστό 300% για μεταβιβάσεις αξίας άνω του 1,5 εκ. δολαρίων (15 δολάρια φόρος ανά 500 δολάρια αξίας μεταβίβασης).

Σημειωτέον ότι για μεταβιβάσεις αξίας κάτω του 1 εκ. δολαρίων στην πρόταση δεν προβλέπεται αύξηση, αλλά μείωση φόρου κατά ποσοστό 20%, υπολογίζεται δε ότι στο Σικάγο το 94% των ιδιοκτησιών που πωλούνται είναι αξίας μικρότερης του 1 εκ. Παρά ταύτα, οι πολέμιοι της φορολογικής μεταρρύθμισης καταγγέλλουν ότι τυχόν αύξηση του φόρου θα στραγγαλίσει την αγορά των ακινήτων.

Από την άλλη μεριά, οι υποστηρικτές της φορολογικής μεταρρύθμισης αναμένουν το μέτρο ως σημαντική λύση για την αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος της στέγασης των αστέγων της πόλης. Οι άστεγοι στην πόλη του Σικάγο είναι περισσότεροι από 68.000 και αναφέρεται ότι τα τελευταία έτη αυξάνονται ετησίως κατά ποσοστό περίπου 4%. Εάν γίνει δεκτή η πρόταση που τίθεται σε δημοψήφισμα η αύξηση των εσόδων υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Παγκόσμιο το πρόβλημα, διεθνής και η λύση του

Ας ληφθεί υπ’ όψη ότι το ζήτημα της στέγασης τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως. Δεν είναι δε η πρώτη φορά που για την αντιμετώπισή του διενεργείται δημοψήφισμα.

Το 2021 σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα στην πόλη του Βερολίνου οι δημότες ζήτησαν από τις αρχές να κρατικοποιήσουν εταιρείες-τέρατα που έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα από 3.000 ακίνητα, ενώ και στην Ιρλανδία συζητείται η διενέργεια συνταγματικού δημοψηφίσματος, ώστε να κατοχυρωθεί δικαίωμα στην στέγαση.

18.03.2024 | ΦτΔ | Χρήστος Λυντέρης

Πηγές

Επόμενο σχετικό άρθρο:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Ελλάδα

Από τους 200 χιλιάδες Έλληνες που μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μόνο το 1/4 είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Δημοκρατία

H ιστορία του καθολικού ιερέα που υπήρξε ο πνευματικός πατέρας της πρώτης πολιτειακής, συνταγματικής θεσμοθέτησης Δημοψηφισμάτων Πολιτών στις ΗΠΑ το 1898.

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση για την Παιδεία και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Λυντέρη.

Διεθνή

H δίκη του Τραμπ από λαϊκούς δικαστές προσφέρει στην σύγχρονη Ελλάδα υπόδειγμα συστήματος Δικαιοσύνης, όπου όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, χωρίς ασυλίες και...