Connect with us

Hi, what are you looking for?

Διεθνή

Ελβετία: Ο φόβος εμπλοκής σε πόλεμο οδηγεί σε Δημοψήφισμα για σαφή προσδιορισμό της Ουδετερότητας

Συγκεντρώθηκαν 140.000 υπογραφές, πολύ περισσότερες από τις 100.000 που απαιτούνται προκειμένου να προκληθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρησή του Ελβετικού Συντάγματος.

Μια ομάδα πολιτών, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών για διενέργεια συνταγματικού δημοψηφίσματος με σκοπό τον σαφή προσδιορισμό στο Σύνταγμα της έννοιας της ελβετικής ουδετερότητας, ανακοίνωσε ότι πέτυχε να συγκεντρώσει 140.000 υπογραφές, πολύ περισσότερες από το ελάχιστο όριο των 100.000 που απαιτούνται από το ελβετικό Σύνταγμα προκειμένου να προκληθεί δημοψήφισμα για την αναθεώρησή του.

Η ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας για την Ελβετική Ουδετερότητα

Η πρωτοβουλία για συνταγματικό δημοψήφισμα κρίθηκε αναγκαία, διότι το ελβετικό σύνταγμα δεν ορίζει ρητά την έννοια της ουδετερότητας, και η έλλειψη αυτή φαίνεται ότι άφησε περιθώρια αυθαίρετων ερμηνειών, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι η απόφασή της αυτή δεν παραβιάζει το καθήκον της να σέβεται την ουδετερότητα.

Οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος ζητούν να προστεθεί στο Σύνταγμα νέα διάταξη, που να κατοχυρώνει πλέον ρητά την μόνιμη εμπόλεμη ουδετερότητα της χώρας. Να ορίζει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικό οργανισμό (αλλά θα μπορεί να συνεργασθεί προκειμένου να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης), ότι δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές συγκρούσεις, ούτε θα λάβει μη στρατιωτικά μέτρα κατά εμπόλεμου κράτους ενάντια στις υποχρεώσεις της προς τα Ηνωμένα Έθνη, και ότι θα χρησιμοποιήσει την μόνιμη ουδετερότητά της, διαμεσολαβώντας για την πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων.

Ο εκ των επικεφαλής της πρωτοβουλίας Βάλτερ Βόμπμαν (Walter Wobmann), ο πρώην βουλευτής (μέλος του Εθνικού Συμβουλίου), δήλωσε ότι οι υπογραφές θα υποβληθούν στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία στις 11 Απριλίου 2024.

Ενώ ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Ουδετερότητα ανήκει στο συντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, στην καμπάνια μετέχουν πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα. Στη φωτογραφία βλέπουμε μέλη του Ελβετικού Κόμματος Εργασίας (PST-POP, πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος Ελβετίας) και του διασπασμένου απ’ αυτό Κομμουνιστικού Κόμματος (ενεργό στα καντόνια Τιτσίνο και Γκριζούν), να μοιράζουν υλικό υπέρ του δημοψηφίσματος.

Η ουδετερότητα της Ελβετίας είχε εμπνευστή τον Ιωάννη Καποδίστρια. Καθιερώθηκε το 1815, από τις τότε μεγάλες δυνάμεις με την διεθνή σύμβαση της Βιέννης. Επέτρεψε στους Ελβετούς πολίτες να μην γνωρίσουν πόλεμο για περισσότερα από 200 χρόνια, μένοντας μακριά ακόμη και από τους δύο παγκοσμίους πολέμους.

Σήμερα όμως, που όπως φαίνεται, ασκούνται υψηλές πιέσεις στην Ελβετία να αμβλύνει την ουδετερότητά της, τουλάχιστον όσον αφορά οικονομικές κυρώσεις σε ρωσικά κεφάλαια, οι πολίτες αισθάνονται ότι οι κυβερνήσεις τους δεν πρέπει να έχουν περιθώρια αμφιλεγόμενων χειρισμών, ώστε να μην αναγκασθεί η Ελβετία να ακολουθήσει την τύχη της Σουηδίας ή της Φινλανδίας που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εγκαταλείποντας την δική τους ουδετερότητα.

25.03.2024 | ΦτΔ | Χρήστος Λυντέρης

Πηγές:

1 Comment

1 Comment

  1. Κοίτα να δεις που εκτός απ΄τα δικαιώματα θέλουν να ορίζουν και την εξωτερική πολιτική οι πλεμπαίοι (Ελβετοί, καλέ … όχι, προς θεού, Έλληνες …)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Ελλάδα

Από τους 200 χιλιάδες Έλληνες που μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μόνο το 1/4 είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Δημοκρατία

H ιστορία του καθολικού ιερέα που υπήρξε ο πνευματικός πατέρας της πρώτης πολιτειακής, συνταγματικής θεσμοθέτησης Δημοψηφισμάτων Πολιτών στις ΗΠΑ το 1898.

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση για την Παιδεία και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Λυντέρη.

Διεθνή

H δίκη του Τραμπ από λαϊκούς δικαστές προσφέρει στην σύγχρονη Ελλάδα υπόδειγμα συστήματος Δικαιοσύνης, όπου όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, χωρίς ασυλίες και...