Connect with us

Hi, what are you looking for?

Διεθνή

Γερμανία: Οι πολίτες της πόλης του Grünheide απέρριψαν τα σχέδια των αρχών και της Tesla για επέκταση του Gigafactory

Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, ουδείς φαίνεται να διανοείται να μη συμμορφωθεί με την λαϊκή ετυμηγορία.

Σε τοπικό δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο 2024 στον δήμο Grünheide (Mark) του Βρανδεμβούργου, οι δημότες απέρριψαν το σχέδιο για επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Tesla κατά 170 εκτάρια, που θα είχε ως συνέπεια την υλοτόμηση 100 εκταρίων πευκοδάσους. Η πόλη Grünheide (Mark) βρίσκεται 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βερολίνου σε μία ύπαιθρο με δάση και λίμνες και έχει πληθυσμό περίπου 7.500 κατοίκων.

Η πρόταση επέκτασης του εργοστασίου απορρίφθηκε με ποσοστό 65,03%. Το δημοψήφισμα είχε ποσοστό συμμετοχής 76%. Παρά το γεγονός ότι η πρόταση υποστηριζόταν από την κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου του Βρανδεμβούργου και την δημοτική αρχή, μόλις 1.882 δημότες την υπερψήφισαν, ενώ 3.499 δημότες την καταψήφισαν.

Το δημοψήφισμα αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ύστερα από τις σοβαρές αντιδράσεις που είχε δημιουργήσει η είδηση περί επέκτασης του εργοστασίου, το οποίο λειτουργεί από τον Μάρτιο 2022 και μέχρι σήμερα εκτείνεται σε 300 εκτάρια.

Η Grünheide βρίσκεται σε περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας με χαμηλό βιοτικό επίπεδο και χαμηλούς μισθούς. Εντός των ορίων της υπήρχε μία εταιρεία παροχής φυσικού αερίου που ανήκε στην Gazprom, το ανοιχτό ορυχείο Janschwalde και σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη. Αλλά το αέριο εξαφανίστηκε μετά την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας, ενώ το Janschwalde προορίζεται να κλείσει μέχρι το 2028, ως αποτέλεσμα της απόφασης περί σταδιακής κατάργησης του άνθρακα στην Γερμανία.

Το εργοστάσιο της Tesla εμφανίστηκε στην περιοχή ως η νέα τεχνολογία στην παραγωγή αυτοκινήτων, η οποία προσφέρει αυτοκίνητα που δεν μολύνουν το περιβάλλον. Στόχος της επέκτασής του ήταν ο διπλασιασμός της παραγωγής έτσι ώστε από 300.000 με 500.000 ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται σήμερα να φθάσει το 1 εκατομμύριο οχήματα ετησίως, γεγονός που θα το καθιστούσε ένα θηρίο, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων της Ευρώπης.

Το εργοστάσιο της Tesla παρουσιάζεται ως η λύση για την παραγωγή αυτοκινήτων φιλικών προς το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά όμως για την λειτουργία, και ακόμη περισσότερο, για την επέκταση του εργοστασίου, η βλάβη στο περιβάλλον θα είναι τεράστια.

Θα χρειαστεί να υλοτομηθούν επιπλέον 100 εκτάρια μοναδικού πευκοδάσους, ενώ για την κατασκευή των μπαταριών ήδη απαιτούνται 1,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, το οποίο είναι πολύτιμο για την περιοχή, καθώς το Βρανδεμβούργο πλήττεται από ξηρασία επί αρκετά χρόνια.

Η Tesla δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε τεράστιες γεωτρήσεις, αλλά πολλοί φοβούνται την μόλυνση του νερού εάν τα επίπεδα των υπογείων υδάτων πέσουν πολύ χαμηλά. Η πρωτοβουλία πολιτών που αντιτάχθηκε στην επέκταση του εργοστασίου επισήμανε ότι θα εκτείνεται εντός περιοχής προστασίας των υδάτων. Παρά την προσπάθεια της εταιρείας και των αρχών να καθησυχάσουν τους κατοίκους και να τονιστεί η συμβολή της Tesla στην οικονομική ανάπτυξη με την δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση του ΑΕΠ και την τόνωση των εσόδων του δήμου και του κρατιδίου, ανησυχίες διατύπωσαν και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ήτοι η κρατική δασική υπηρεσία και η ένωση νερού Strausberg Erkner.

Κατά την διαβούλευση ενώπιον του δήμου η πρωτοβουλία εναντίον του Gigafactory της Tesla κατέθεσε πλήθος καταγγελιών, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές πολιτών, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις, ενώ ακτιβιστές κατασκήνωναν ακόμη και πάνω σε δέντρα για να εμποδίσουν την υλοτόμησή τους.

Για φωτιά που ξέσπασε σε πυλώνα και έπληξε το εργοστάσιο, ο Έλον Μασκ (Elon Musk) αποκάλεσε τους δράστες «οικοτρομοκράτες», ενώ η Πρωτοβουλία δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση και πιθανόν να πρόκειται περί προβοκάτσιας.

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ο δήμαρχος της πόλης Άρνε Κριστιάνι (Arne Christiani) δήλωσε ότι λυπάται και το απέδωσε στην αρνητική δημοσιότητα. Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, ουδείς φαίνεται να διανοείται να μη συμμορφωθεί με την λαϊκή ετυμηγορία. Μάλιστα οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις δήλωσαν ρητά ότι θα σεβαστούν απολύτως το αποτέλεσμα.

Ο εκπρόσωπος της Tesla δήλωσε επίσης την απογοήτευσή του ανέφερε ότι «η επένδυση της Tesla είναι ένα τυχερό διάλειμμα για την Grünheide και ολόκληρο το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.» Οι πολέμιοι της επέκτασης του Gigafactory που προφανώς έχουν άλλη άποψη περί τύχης, δήλωσαν ευτυχείς για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις.

Χρήστος Λυντέρης

07.04.2024 | ΦτΔ

ΠΗΓΕΣ

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Ελλάδα

Από τους 200 χιλιάδες Έλληνες που μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μόνο το 1/4 είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Δημοκρατία

H ιστορία του καθολικού ιερέα που υπήρξε ο πνευματικός πατέρας της πρώτης πολιτειακής, συνταγματικής θεσμοθέτησης Δημοψηφισμάτων Πολιτών στις ΗΠΑ το 1898.

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση για την Παιδεία και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Λυντέρη.

Γνώμες-Σχόλια

Ενώ επικαλούμαστε ότι δώσαμε το πρώτο φως στην ανθρωπότητα, μένουμε πίσω σε αυτό το θέμα του πολιτικού πολιτισμού.