Το βιβλίο αυτό, του Χρήστου Λυντέρη, είναι μια ευσύνοπτη ιστορία των ελληνικών συνταγμάτων από το 1821 ώς τις μέρες μας. Εκδόθηκε το 2014, από τις εκδόσεις «Ήτορ» (πρώην «Χίλων»). Είναι 56 σελίδες, μεγέθους 14×21 εκ.
Δεν πρόκειται για μια ακαδημαϊκή μελέτη. Είναι μια προσπάθεια συμβολής στην πολιτική αυτογνωσία του σύγχρονου Ελληνισμού.
Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα είναι κρίση πολιτικού συστήματος. Αλλά το πολιτικό σύστημα μπορεί να αναμορφωθεί πραγματικά μόνο εάν αλλάξει ριζικά το Σύνταγμα το οποίο καθόρισε τη μορφή του. Άλλωστε και η ιστορία διδάσκει ότι σε περιόδους κρίσεως επέρχεται πάντοτε συνταγματική αλλαγή.
Η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Συντάγματος προϋποθέτει μία “νέα αφήγηση” και η νέα αυτή “αφήγηση” έχει δύο σκέλη: Το πρώτο είναι η αναδρομή στο παρελθόν προκειμένου να εμπνευστούμε από τα οράματα και τους αγώνες των προγόνων μας για δημοκρατία και πολιτικές ελευθερίες. Το δεύτερο σκέλος είναι η ρήξη με το παρόν και η δημιουργία του μέλλοντος.»
Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας φιλοδοξεί να συμβάλει στο πρώτο σκέλος. Ο ίδιος όμως δεν περιορίζεται σε αυτό. Ως μέλος της «Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή» και των «Φίλων της Δημοκρατίας» επιχειρεί ταυτόχρονα να συμβάλει ενεργά στο δεύτερο σκέλος: στον εκδημοκρατισμό των πολιτικών θεσμών της χώρας μας.
Για την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014, με συμμετοχή του συνταγματολόγου Γιώργου Κατρούγκαλου, του συγγραφέα και Ελληνιστή Πέδρο Ολάγια, και του νομικού Γιώργου Νικολόπουλου. (Βλ. περισσότερα εδώ).