Δεν υπάρχει κανένα άλλο κράτος στην ΕΕ, αλλά και γενικότερα στην πολιτισμένη Ευρώπη, που να εξασφαλίζει τόσο εκτεταμένη ασυλία, όσο εξασφαλίζει το ελληνικό Σύνταγμα σε μέλη κυβερνήσεων για ποινικά αδικήματα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται. Συγκεκριμένα:
Α. ΚΡΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΑΣΥΛΙΕΣ: Σε 13 από τα 27 κράτη της ΕΕ ( Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λετονία Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία) δεν προβλέπεται καμία ποινική ασυλία για μέλη κυβερνήσεων . Εξάλλου, στην Ισπανία απαιτείται άδεια της Βουλής μόνο για παραπομπή σε δίκη μελών της κυβέρνησης για αδικήματα κατά της ασφάλειας του κράτους και προδοσία (άρ. 102 του Συντάγματος), ενώ στην Πορτογαλία , σύμφωνα με το άρ. 196 του Συντάγματος, απαιτείται άδεια της Βουλής μόνο εάν πρόκειται να επιβληθεί κράτηση, σύλληψη, ή φυλάκιση μέλους της κυβέρνησης για ήσσονος σημασίας αδικήματα. Απεναντίας, για σοβαρά αδικήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης άνω των 3 ετών, δεν απαιτείται άδεια της Βουλής. Στα κράτη εκτός ΕΕ, ενδεικτικές περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται καμία ασυλία για μέλη κυβερνήσεων είναι η Ελβετία και η Νορβηγία.
Β. ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΥΛΙΑΣ: Στα κράτη όπου το Σύνταγμα προβλέπει κάποιας μορφής ποινική ασυλία για αδικήματα που τέλεσαν μέλη κυβερνήσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους , ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα, (α) εάν η ασυλία καταλαμβάνει και πρώην μέλη κυβερνήσεων (β) πώς αποφασίζεται η άρση της ασυλίας και (γ) ποια η έκταση και το αντικείμενό της.Ειδικότερα:
(α) Όσον αφορά τα πρόσωπα που καταλαμβάνει η ασυλία:
Σε όλα σχεδόν τα κράτη όπου παρέχεται κάποιας μορφής ποινική ασυλία, αυτή αφορά μόνο τα ενεργά και όχι τα πρώην μέλη κυβερνήσεων (Αυστρία, Βέλγιο, Εσθονία, Φινλανδία, Λιθουανία, Δανία, Πολωνία, Ρουμανία.) Επίσης, στην Κύπρο σύμφωνα με το άρ. 45 του Συντάγματος, η ασυλία καταλαμβάνει μόνο τους εν ενεργεία Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο και αφορά εγκλήματα εσχάτης προδοσίας , ή αδικήματα ηθικής ανεντιμότητος ή ηθική αυτουργία . Ανάλογη διάταξη με της Κύπρου όσον αφορά τα πρόσωπα που καλύπτει από τις χώρες εκτός ΕΕ περιλαμβάνει το Σύνταγμα της Ισλανδίας, όπου ασυλία έχει μόνο ο Πρόεδρος (άρ.11).
Μοναδικές εξαιρέσεις που το Σύνταγμα προβλέπει ποινική ασυλία και για πρώην μέλη κυβερνήσεων εντός ΕΕ είναι Ολλανδία (άρ. 119 του Συντάγματος), η Σουηδία (κεφ. 13 μέρος 2 του Συντάγματος) και η Ελλάδα (άρ. 86 του Συντάγματος).
(β) Όσον αφορά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας:
Με εξαίρεση τη Σουηδία, όπου για την άρση της ασυλίας αποφασίζει η επιτροπή Συντάγματος της Βουλής, σε όλα τα λοιπά κράτη για την άρση της ασυλίας απαιτείται η άδεια της Βουλής με απλή πλειοψηφία, εκτός της Πολωνίας που απαιτείται πλειοψηφία 3/5 (άρ. 156 του Συντάγματος) , της Κύπρου, με πλειοψηφία ¾ και της Ελλάδος, με πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Θα πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι σε ορισμένα κράτη προβλέπεται επίσης η δυνατότητα άρσης της ασυλίας και από άλλες αρχές. Συγκεκριμένα, στην Δανία οι υπουργοί μπορεί να παραπεμφθούν για «κακοδιοίκηση αξιώματος» και με απόφαση του Βασιλιά και στη Ρουμανία είναι δυνατή η άρση της ασυλίας και με απόφαση της Γερουσίας ή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
(γ) Όσον αφορά το αντικείμενο της ασυλίας :
Σε 6 κράτη εντός ΕΕ (Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Πολωνία) και στην Ισλανδία που βρίσκεται εκτός ΕΕ , άδεια απαιτείται μόνο για παραπομπή σε δίκη . Απεναντίας, στις εν λόγω χώρες η ποινική έρευνα και η δίωξη διενεργείται από τις εισαγγελικές αρχές ελεύθερα χωρίς άδεια.
Στην Λιθουανία η συναίνεση της Βουλής αφορά την επιβολή ποινής, σύλληψη, ή περιορισμό της ελευθερίας για μέλη κυβερνήσεων και όχι την ποινική έρευνα , ή την παραπομπή σε δίκη..
Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, πλην της Ελλάδος, (Κύπρος, Ρουμανία, Σουηδία, Εσθονία) και στην Ισλανδία από τις χώρες εκτός ΕΕ, απαιτείται άδεια και για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία το Σύνταγμα απαγορεύει, όχι μόνο την ποινική δίωξη, αλλά ακόμη και την παραμικρή ποινική έρευνα (προκαταρκτική εξέταση) τόσο για τα εν ενεργεία, όσο και για τα πρώην μέλη κυβερνήσεων, ακόμη και τους υφυπουργούς, χωρίς την άδεια της Βουλής.
Πλέον οι Έλληνες πολίτες δεν ανέχονται άλλο η χώρα να έχει αυτή τη θλιβερή πρωτιά και οι κυβερνώντες να κρύβονται πίσω από την ασυλία για να αποφύγουν να λογοδοτήσουν για εγκλήματα που διαπράττουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Αποτελεί λαϊκή απαίτηση, όχι απλώς η αναθεώρηση, αλλά η πλήρης κατάργηση του άρ. 86 του Συντάγματος και η υπαγωγή όλων κυβερνώντων σε μία πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ πληροφοριών: constitutionproject.org
