Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δυστύχημα των Τεμπών. Ένα δυστύχημα που ήρθε να μας υπενθυμίσει, με τον πιο τραγικό τρόπο, τις παθογένειες του ελληνικού κράτους και κυρίως του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών που αυτό παράγει.
Το δυστύχημα παρουσιάσθηκε αποκλειστικά ως αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους και η ευθύνη μετακυλίσθηκε στο κατώτερο επιχειρησιακό επίπεδο. Όμως το ανθρώπινο λάθος δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί, και εδώ ακριβώς προκύπτει η ανάγκη για μηχανισμούς που θα μας προστατεύουν από αυτό.
Για αυτούς τους μηχανισμούς είναι φυσικά απόλυτα υπεύθυνοι όσοι κατέχουν την πολιτική δύναμη να τους σχεδιάσουν, να τους υλοποιήσουν και να παρακολουθήσουν την εφαρμογή τους· δηλαδή οι πολιτικοί.
Αντί γι’ αυτό όμως, βλέπουμε για μια ακόμα φορά το πολιτικό σύστημα να επιτρέπει στους ίδιους τους πολιτικούς να κρίνουν και να δίνουν άφεση αμαρτιών στους συναδέλφους τους που φέρουν ακέραια την ευθύνη.
Απέναντι σε αυτή την νοσηρή πολιτική πραγματικότητα οι Έλληνες είδαμε με έκπληξη μια άλλη πραγματικότητα, που αναδύθηκε από την κατάθεση της κυρίας Μ. Καρυστιανού στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Όσοι την ακούσαμε εντυπωσιασθήκαμε από το ήθος, την αλήθεια και τη δύναμη του λόγου της.
Η γυναίκα αυτή έχασε σε αυτό το έγκλημα την κόρη της, αλλά δεν έμεινε στο προσωπικό της δράμα. Ως πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» μάς έδειξε πώς αισθάνεται κάποιος που μιλά στους συναδέλφους όσων έχουν την απόλυτη ευθύνη για τον θάνατο του παιδιού του· ποια δικαιοσύνη μπορεί να περιμένει· και πώς να αντέξει όλη αυτή την κοροϊδία. Είχε το κουράγιο να σταθεί πάνω από όλα αυτά, εστιάζοντας στην προσπάθεια του πολιτικού προσωπικού να κρυφτεί από την ευθύνη του, να μη δώσει λόγο.
Εδώ η Μ. Καρυστιανού άγγιξε ένα κεντρικό πολιτειακό μας πρόβλημα. Διότι η λογοδοσία είναι βασικό χαρακτηριστικό και απόλυτη προϋπόθεση μίας πραγματικής δημοκρατίας. Το δικό μας πολιτικό σύστημα, μία ψευδεπίγραφη δημοκρατία, επιτρέπει και καλλιεργεί την απόλυτη ασυδοσία των πολιτικών.
Η έλλειψη λογοδοσίας διατρέχει όλη την πολιτική ζωή της χώρας, και πολύ μεγάλο βαθμό είναι αυτή υπεύθυνη για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Η χρεωκοπία της χώρας, η σχεδόν ανύπαρκτη απονομή δικαιοσύνης, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, τα συνεχή σκάνδαλα και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, το κύμα μετανάστευσης των νέων ανθρώπων, η διαφθορά και η εγκληματικότητα, η σταθερή υποβάθμιση της παιδείας, η τραγική κατάσταση του συστήματος υγείας, οι πολιτικές και συνταγματικές εκτροπές, οι παρακολουθήσεις με κύριο ύποπτο για αυτές τον ίδιο τον Πρωθυπουργό… και ο κατάλογος είναι ατελείωτος.
Εστιάζοντας σε αυτό το καίριο πρόβλημα της χώρας, ο σύλλογος «Τέμπη 2023» ζητά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ζητά την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Δεν είναι μόνοι τους. Το ψήφισμα υπογράφουν μέχρι αυτή την στιγμή 610.000 συμπολίτες μας.
Διαβάζοντας αυτό το εντυπωσιακό νούμερο δεν μπορεί κανείς να αποφύγει τη σύγκριση με την μοναδική πραγματική δημοκρατία των ημερών μας. Τη χώρα που οι πολίτες ελέγχουν τα πάντα. Την χώρα που οι πολιτικοί δεν κυβερνούν, αλλά απλά διαχειρίζονται τις πολιτικές υποθέσεις. Αν ζούσαμε στην Ελβετία θα αρκούσαν μόλις 100.000 υπογραφές για να αλλάξουμε, εμείς οι πολίτες, το Σύνταγμα της χώρας. Θα μπορούσαμε να στείλουμε στο σπίτι του κάθε πολιτικό που δεν τιμά την θέση του. Θα μπορούσαμε να ακυρώσουμε κάθε νόμο που είναι αντίθετος στην βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών. Αν ζούσαμε στην Ελβετία δεν θα είχε γίνει ποτέ αυτό το δυστύχημα.
Τα ευχολόγια είναι εύκολα και είναι το πρώτο πράγμα που θυμούνται οι πολιτικοί μετά από τέτοιες καταστροφές. Το «ποτέ ξανά» είναι εύκολο να το πούμε και ακόμα πιο εύκολο να το ξεχάσουμε. Στην πραγματικότητα, λέγοντας απλά «ποτέ ξανά» καταδικάζουμε τους εαυτούς μας να ζήσουμε και πάλι τέτοια δυστυχήματα. Ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν είναι να κάνουμε αυτό στο οποίο μας παρακινούν οι αγαπημένοι τους. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για να παύσει η πολιτική δυστοπία που ζούμε.
Πέτρος Βουρλής | δελτίο 02 | Φεβρουάριος 2024