Connect with us

Hi, what are you looking for?

Διεθνή

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΡΟΣ 1ο

Είτε εντοπίζετε το πολιτικό διακύβευμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή , είτε πιστεύετε ότι αυτό αφορά το αν και το πως θα προσεγγίσουμε την Ευρωπαϊκή  Ολοκλήρωση,  έχει σημασία να ψηφίσουμε.

Λίγες μέρες μένουν πριν την κάλπη των Ευρωεκλογών και η Ελληνική κοινωνία μοιάζει έτοιμη να προσπεράσει αδιάφορα την 9η Ιουνίου, καβάλα στον εφήμερο οπαδικό παροξυσμό, μετρώντας τις μέρες για να παραδοθεί αμαχητί στην αυταπάτη του ”ανέμελου καλοκαιριού”. Η άγνοια σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με το έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με το Ευρωπαϊκό πολιτικό διακύβευμα (αφού η όποια συζήτηση διεξάγεται μόνο με εθνικούς όρους), συνθέτουν ένα θολό  τοπίο.

Ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως υπενθυμίζοντας κάποια βασικά.

Στις Ευρωεκλογές θα εκλεγούν 21 Έλληνες ευρωβουλευτές  (στο σύνολο των 720) για να στελεχώσουν για την επόμενη πενταετία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό από τα εφτά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες και το οποίο είναι συν-νομοθέτης μαζί με το Συμβούλιο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (το οποίο  απαρτίζεται από τους υπουργούς των κρατών -μελών).

Παρά το γεγονός ότι το  κοινοβούλιο είναι το μόνο δημοκρατικά ελεγχόμενο όργανο της Ε.Ε δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει νόμους. Το μονοπώλιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας το έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι και το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  απαρτίζεται από έναν διορισμένο επίτροπο από κάθε κράτος – μέλος και είναι το όργανο που αφενός υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις για έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο, αφετέρου εφαρμόζει την νομοθεσία και επιβάλει τις πολιτικές  και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε

Επίσης  σε πολλές περιπτώσεις (π.χ σε θέματα φορολογίας, βιομηχανικής ή γεωργικής πολιτικής) το Ευρωκοινοβούλιο είναι διακοσμητικό, αφού έχει απλά συμβουλευτικό ρόλο και η  απόφαση λαμβάνεται μόνο από το Συμβούλιο ,το οποίο μάλιστα δεν δεσμεύεται νομικά από  τη γνώμη του Κοινοβουλίου

Παρόλα αυτά το Ευρωκοινοβούλιο  έχει ρόλο  και μάλιστα σημαντικό καθώς  σε ευρύ φάσμα τομέων (οικονομική διακυβέρνηση, μετανάστευση, ενέργεια, μεταφορές, περιβάλλον, προστασία των καταναλωτών, κλπ) συν-νομοθετεί ισότιμα με το Συμβούλιο. Στις περιπτώσεις αυτές  ακολουθείται η “συνήθης νομοθετική διαδικασία” (η οποία περιγράφεται σχηματικά εδώ :  https://www.europarl.europa.eu/infographic/legislative-procedure/index_el.html)

Η αποφασιστική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου μπορεί να εκληφθεί ως μια δημοκρατική κατάκτηση. Αρχικά η συνθήκη της Ρώμης (1957) ανέθετε στο Κοινοβούλιο μόνο συμβουλευτικό ρόλο κατά τη  νομοθετική διαδικασία. Η αρμοδιότητα να συναποφασίζει  θεσπίσθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχ  (1992), και βελτιώθηκε με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ (1999).

Είτε εντοπίζετε το πολιτικό διακύβευμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, είτε πιστεύετε ότι αυτό αφορά το αν και το πως θα προσεγγίσουμε την Ευρωπαϊκή  Ολοκλήρωση,  έχει σημασία να ψηφίσουμε.

Αν ανήκετε στους εφησυχασμένους ή βολεμένους που θεωρούν ότι τα πράγματα κυλούν  σύμφωνα με την επιθυμία σας και πως τίποτα απειλητικό για τα συμφέροντά σας δεν διαφαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα , ας έχετε υπόψη πως η δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και  πως η έλλειψή της θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Αν αντίθετα, ανήκετε στους απογοητευμένους και θεωρείτε πως η συμμετοχή στις εκλογές είναι ματαιοπονία και  η ψήφος σας στις 9 Ιουνίου δεν μπορεί να επιφέρει καμία επιθυμητή και ουσιαστική αλλαγή στη καθημερινότητά σας , ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε  πως η δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται χαμένη υπόθεση.

3 Comments

3 Comments

  1. Δημήτρης

    2024-06-04 at 17:40

    Πριν 7 χρόνια είχα στείλει ένα email σε 12 δικούς μας ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημά μου επικεντρώνονταν στην πρόθεσή τους στην ψηφοφορία για την επικύρωση της Εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA), σε κρίσιμα θέματα, που κατά τη γνώμη μου διακυβεύονταν, όπως π.χ. εργατικά δικαιώματα, προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, κλπ. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει, έστω και για τους τύπους που επιβάλει το πολιτικό savoir vivre. Και όχι από άτομα σαν τον Ζαγοράκη, αλλά από πολιτικά ονόματα, με κάποια σχετική παρουσία στον πολιτικό στίβο.
    Που θέλω να καταλήξω; ‘Ότι δεν υπάρχει καμία επαφή με το εκλογικό σώμα, τουλάχιστον στις εθνικές εκλογές οι βουλευτές λογαριάζουν τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι ενίοτε τους ρίχνουν και καντήλια όταν οι πρώτοι επισκέπτονται τα χωριά τους.
    Άρα, Γιώργο, το επιχείρημα ότι το ευρω-κοινοβούλιο είναι το μόνο δημοκρατικά ελεγχόμενο όργανο της Ε.Ε., δεν ευσταθεί, πολλώ δε μάλλον όταν δεν υφίσταται καμία λογοδοσία προς τους πολίτες που τους ψηφίζουν. Ο όποιος διακοσμητικός/συμβουλευτικός τους ρόλος είναι για να προσδίδουν μια ψευδεπίγραφη επίφαση δημοκρατίας. Όλοι γνωρίζουν πως ο διακαής τους πόθος είναι να εκλεγούν και να κάνουν ζωάρα!
    Έτσι που έχει μετασχηματιστεί τα τελευταία χρόνια η Ε.Ε. των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και των 25.000 λομπιστών (πηγή: https://www.dw.com/el/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%B5/a-64129465) ,έχοντας μάλιστα φτάσει στο σημείο να προκαλέσει και τη μήνιν μερίδας του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου (βλ. ΣΕΒ), δεν μπορούμε να βαυκαλιζόμαστε πως η δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται χαμένη υπόθεση. Για να μπορεί ένα σύστημα να λειτουργεί προς όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας πρέπει να είναι αυθεντικά δημοκρατικό, τα όποια προβλήματα να επιλύονται μέσα από δημοκρατικό διάλογο και επιδίωξη εκπροσώπησης ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, και όχι να θεωρείται de facto πως το δικαίωμα της γνώμης το έχουν μόνο οι ελίτ.
    Πρώτη φορά θα ψηφίσω αποχή!

    • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΩΜΑΚΟΣ

      2024-06-05 at 11:37

      Δημήτρη καταλαβαίνω τι λες.Είναι προφανές ότι ούτε εγώ θεωρώ ότι υπάρχει δημοκρατία στην ευρωπαϊκή ένωση. Από την άλλη νομίζω πως τις αφηρημένες έννοιες πρέπει να προσπαθούμε να τις αντιλαμβάνομαστε με μία κλιμακούμενη προσέγγιση. Έτσι ανάμεσα στο “καθόλου δημοκρατία ” και στο “πραγματική δημοκρατία ” υπάρχει μία απόσταση που πρέπει να διανυθεί με μία σειρά βημάτων.
      Νομίζω ότι η άποψη πως η δημοκρατία είναι μία χαμένη υπόθεση επειδή έχουμε “λίγη δημοκρατία” και δεν μας ικανοποιεί, είναι ένας αφορισμός. Εμένα προσωπικά δεν με βοηθάει στο να γίνω μέρος μιας λύσης.
      Δέχομαι ότι ισως η έκφραση “το ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο δημοκρατικά ελεγχόμενο όργανο” δεν είναι ακριβής και θα έπρεπε να αντικατασταθεί από “το ευρωκοινοβούλιο είναι το περισσότερο δημοκρατικά ελεγχόμενο όργανο”
      Για κανένα άλλο οργανο της ευρωπαϊκής ένωσης (συμβουλίο, ευρωπαϊκή επιτροπή, ευρωπαϊκό δικαστήριο και λοιπά )δεν μπορείς ούτε καν να εκλεξεις αντιπροσώπους.
      Επίσης να υπενθυμίσω ότι στην ευρωπαϊκή ένωση τουλάχιστον υπάρχει (εδώ και χρόνια ) ο θεσμός της νομοθετικής πρότασης μέσω πρωτοβουλίας πολιτών με ένα εκατομμύριο υπογραφές, κάτι που στην Ελλάδα ακόμα δεν ισχύει.
      Αυτά τα μικρά ψήγματα δημοκρατίας αυτή τη στιγμή υπάρχουν , είναι πραγματικά, και αν δεν υπήρχαν σίγουρα θα τα διεκδικούσαμε.
      Αν σκοπός είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή ένωση πότε εξυπηρετείται αυτός καλύτερα? Απέχοντας (με τη λογική τα θέλω όλα η τίποτα) ή ψηφίζοντας ένα κομμα που έχει ως πολιτική θέση να θεσπίσει το επόμενο ψήγμα δημοκρατίας?

  2. Pingback: ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΡΟΣ 2ο | Φίλοι της Δημοκρατίας | Friends of Democracy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Διεθνή

Στο Πίτσμπουργκ (Pittsburgh) της Πενσιλβάνια μια ομάδα πολιτών με την ονομασία “No war crimes on our dime” υποστηριζόμενη και από τους Δημοκρατικούς Σοσιαλιστές, ανέλαβε...

Γνώμες-Σχόλια

Κι όμως υπάρχουν εκλογικά συστήματα πολύ χειρότερα από το ελληνικό!!

Γνώμες-Σχόλια

Είναι δυνατόν στη σύγχρονη εποχή να υπάρξει διάκριση μεταξύ δημοκρατικών και ολιγαρχικών πολιτικών σχηματισμών;

Γνώμες-Σχόλια

Το 66% ΔΕΝ μετείχαν στις ευρωεκλογές. Ti δηλώνουν μέσα από την αποχή τους;