Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Δημοψηφίσμα για την αλλαγή του Συντάγματος

Εκδήλωση τεσσάρων κινήσεων πολιτών για τον θεσμό του Συνταγματικού Δημοψηφίσματος (Παλαιά Βουλή, Μάιος 2017).

Tο Σάββατο 13 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Βουλή εκδήλωση που διοργάνωσαν οι τέσσερεις κινήσεις πολιτών: «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΣΥΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», «ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2.0», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ & ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από το Σύνταγμα του 1927, στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου γα την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πέτρος Χασάπης, δικηγόρος-οικονομολόγος, μέλος της κίνησης «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή».

Ακολουθούν τα βίντεο από τις βασικές ομιλίες της εκδήλωσης:

Ανδρέας Δημητρόπουλος, ομ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της επιτροπής διαλόγου για το Σύνταγμα, «Το δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών ως κορυφαία πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος».

Χρήστος Λυντέρης, δικηγόρος, διδάκτωρ νομικής, μέλος της κίνησης «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή», «Αλλάζοντας το Σύνταγμα, αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα: Το δημοψήφισμα ως εγγύηση ότι οι αλλαγές στο σύνταγμα θα είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας».

Πέτρος Βουρλής, μέλος της ομάδας «Δημοκρατία & δημοψήφισμα»: «Δημοψηφίσματα  πρωτοβουλίας πολιτών και κρίσιμα στοιχεία όσον αφορά τον σχεδιασμό τους».

Εβίκα Καραμαγκιώλη, νομικός, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών, επιστημονική συνεργάτης ΕΚΠΑ, μέλος της ομάδας «Πολιτεία 2.0»: «Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, νέες τεχνολογίες  και συμμετοχή των πολιτών».

Αρχική δημοσίευση Video: 26.10.2017 | Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή – YouTube

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Ελλάδα

Από τους 200 χιλιάδες Έλληνες που μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μόνο το 1/4 είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Δημοκρατία

H ιστορία του καθολικού ιερέα που υπήρξε ο πνευματικός πατέρας της πρώτης πολιτειακής, συνταγματικής θεσμοθέτησης Δημοψηφισμάτων Πολιτών στις ΗΠΑ το 1898.

Δράσεις-Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση για την Παιδεία και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Λυντέρη.

Γνώμες-Σχόλια

Ενώ επικαλούμαστε ότι δώσαμε το πρώτο φως στην ανθρωπότητα, μένουμε πίσω σε αυτό το θέμα του πολιτικού πολιτισμού.