Η έκφραση «μη κρατικό» υπονοεί ότι η δημιουργία τους, αλλά και η οικονομική λειτουργία τους, δεν θα ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό· άρα δεν θα χρηματοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο. Εάν αυτό ισχύει, τότε κάποιοι ιδιώτες ή επιχειρήσεις θα βάλουν τα χρήματα για την ίδρυση τους.
Η έκφραση «μη κερδοσκοπικό» σημαίνει ότι σε κάθε χρόνο λειτουργίας το άθροισμα «έσοδα μείον έξοδα» θα πρέπει να είναι μηδενικό, ή εν πάση περιπτώσει το όποιο πλεόνασμα να επανεπενδύεται.
Το κράτος (υποθέτω) θα έχει τον έλεγχο της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, ώστε να συμβαδίζει με τον τίτλο «Ανώτατη εκπαίδευση».
Οι σπουδαστές (δεδομένου ότι πληρώνουν) πώς θα εισέρχονται; Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Με επιπλέον εξετάσεις; Χωρίς εξετάσεις; Δεν μας λένε. Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν, ποια θα είναι τα κριτήρια της εισαγωγής τους πέρα από το απολυτήριο λυκείου.
Εάν είναι έτσι, μετά το πέρας των σπουδών τους, η αγορά εργασίας θα αποφασίσει για το ποιόν των γνώσεων τους σε σχέση με τα άλλα ΑΕΙ στη χώρα, και θα έτσι κρίνει (η αγορά) και την τύχη του συγκεκριμένου ΑΕΙ. Στην περίπτωση ενός ανεπαρκούς ΑΕΙ ο σπουδαστής θα έχει χάσει αρκετά χρόνια από την ζωή του σε μια σπουδή και εργασία για την οποίαν δεν ήταν ικανός.
Η κόρη μου π.χ. εκτιμά ότι της αρμόζει η αρχιτεκτονική· εγώ εκτιμώ ότι θα ήταν άριστη σαν καλουπατζής· με πείθει να πληρώσω για τις σπουδές της για 4 χρόνια· και τελικά αποδεικνύομαι σωστός από την αγορά εργασίας. Θα μου πείτε, ας πρόσεχες· αλλά δεν θα ήταν προτιμότερο κάποια κριτήρια επαγγελματικού προσανατολισμού να έδειχναν στην κόρη μου την πραγματική της κλίση πριν μπει στο ευλογημένο ΑΕΙ;
Σκόρπιες σκέψεις, ατάκτως ειρημένες, Δεν έχω ακόμα άποψη για το θέμα, γιατί το νομοσχέδιο είναι ακόμα υπό διαβούλευση, και δεν είμαι αρνητικά διακείμενος επί της αρχής, όντας θιασώτης της ελευθερίας και της διακίνησης των ιδεών. Ούτως ή άλλως η παρεχόμενη παιδεία είναι ήδη παρηκμασμένη και ποιοτικά απαράδεκτη.
14.02.2024 | Πάνος Λαμπρούκος
Σημ. Απόσπασμα από το κείμενο αυτό περιλαμβάνεται στο δελτίο 02 (Φεβ. 2024) των Φίλων της Δημοκρατίας.
Αλεξόπουλος Διονύσης
2024-03-02 at 23:01
“Η αγορά εργασίας θα αποφασίσει για το ποιόν των γνώσεων τους σε σχέση με τα άλλα ΑΕΙ στην χώρα”.
Δυστυχώς στη σύγχρονη οικονομική ζωή η αγορά εργασία ελέγχεται και τροφοδοτείται απ’ την κρατική γραφειοκρατία. Π.χ. στα πάσης φύσεως έργα απαιτούνται εγκρίσεις-υπογραφές ειδικών που πιστοποιούν τα ποιοτικά και ποσοτικά τους χαρακτηριστικά. Ε, οι ειδικοί εύκολα θα μετατρέπονται πλέον σε “ειδικούς” που απλώς έχουν το κατάλληλο “χαρτί”, έστω κι από μη κερδοσκοπικό μη κρατικό αλλά ελληνικό ΑΕΙ.